Romanii continua sa acceseze credite

Cele mai recente date puse la dispozitie de catre Banca Nationala a Romaniei arata o crestere in luna septembrie cu 7.7% a numarului de credite care au fost accesate de catre populatie si de catre firme, in comparatie cu aceeasi luna a anului trecut. In termeni reali, care scot din calcul inflatia, e vorba de o crestere de 4.1%, fiind vorba de peste 266 miliarde de lei.

Pe de alta parte, aceste date arata o scadere a numarului de credite in comparatie cu luna august a anului curent, cand procentul de imprumuturi al romanilor era in crestere cu 8% in comparatie cu aceeasi luna a anului trecut.

Din aceste date, BNR specifica faptul ca populatia a accesat cu 13,9% mai multe credite in luna septembrie din acest an in comparatie cu aceeasi luna a anului trecut. E bine de retinut ca aceste date se refera doar la imprumuturi de la banca, nu si la credite nonbancare.

Aceste date ne arata ca populatia continua sa acceseze credite, chiar daca se vorbeste tot mai mult despre recesiune in Europa si SUA, sau chiar de o eventuala noua criza economica. Nu stim daca acest comportament al populatiei are legatura cu faptul ca Romania este pe ultimul loc la educatie financiara in Uniunea Europeana.

Ar fi interesat sa vedem si datele cu privire la credite nonbancare in Romania. Cum acest tip de creditare nu trebuie sa respecte legislatia valabila pentru orice banca, BNR nu a furnizat acelasi tip de informatii despre institututiile financiare care ofera credite rapide.

Indiferent daca sunteti sau nu pe cale de a accesa orice tip de credite, recomandarea e sa nu aplicati pentru imprumuturi inainte de a avea certitudinea ca veti putea rambursa inapoi sumele imprumutate alaturi de dobanzi si comisioane.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More