Recompensa intarziata, lectia prin care se dezvolta educatia financiara

Una din cele mai importante lectii de educatie financiara pe care le avem de invatat ca adulti pentru ca nu am ne-am deprins cu ea cand eram copii, e sa stim sa apelam la recompensa intarziata.

Cand ne obisnuim sa amanam recompensele de moment pentru altele mai mari, dar intarziate, ne formam o disciplina care ne va ajuta sa ajungem cat mai rar la banca pentru a lua imprumuturi, si probabil ca nu vom accesa niciodata credite cu buletinul sau alt tip de credite nonbancare.

Cu cat vom practica aceasta disciplina mai multi ani, cu atat viata noastra va fi mai frumoasa datorita rezultatelor financiare pe care le vom obtine. In loc de credite, vom avea economii si investitii care ne vor aduce mai multi bani sub forma de venituri pasive.

Dar ca sa obisnuim un copil cu o astfel de disciplina, parintii trebuie sa inceapa prin a nu cumpara absolut tot ce isi doreste. Cu toate ca e dificil, mai ales la inceput, sa se implementeze o astfel de disciplina, pe masura ce copill creste, se obisnuieste si devine ceva normal pentru el.

O buna lectie e ca atunci cand mergi cu ei la cumparaturi, sa ii arati ce ti-ai dori sa cumperi pentru tine, insa sa ii spui ca nu vei cumpara acel bun deoarece nu este decat o dorinta de moment si ca bunul respectiv nu este o necesitate pentru tine.

Pe urma, de fiecare data cand copilul vrea sa ii cumperi ceva, sa il intrebi daca acel bun este o necesitate sau o dorinta? Daca te poate convinge ca e o necesitate, ii cumperi acel obiect.

Pe termen lung, prin aceasta metoda, copilul invata sa nu cumpere orice isi doreste, scapand astfel cand e mai mare de achizitii prin credite rapide sau imprumuturi de la banca.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More