Populatia si firmele din Romania au credite restante de peste 5 miliarde lei

BNR a anutat recent ca populatia si firmele din Romania au depasit in luna august 2019 suma de 5 miliarde lei ca si valoare a creditelor restante pe care le au in lei catre bancile din tara. Datele arata o crestere cu 0,7% in comparatie cu luna iulie 2019. In paralel, restantele in valuta au crescut cu peste 8%, ajungand la un echivalent in lei al sumei de 2,63 miliarde lei.

Pe de alta parte, romanii continua sa faca imprumuturi, procentul de credite crescand cu aproape 1% in comparatie cu iulie 2019. Din totalul de 176 miliarde lei date sub forma de credite de catre banci, peste 100 miliarde sunt date ca imprumuturi spre persoanele fizice.

In contextul in care populatia nu acceseaza credite pentru investitii active sau pasive, dominand cele pentru achizitii care nu genereaza profit (bunuri si locuinte personale), perspectivele economice analizate din prisma creditelor nu sunt tocmai favorabile Romaniei. Din pacate, populatia din Romania este pe ultimul loc in UE la capitolul educatie financiara, iar efectele se vad in aceste credite care devin o povara pentru cei care nu le pot rambursa.

Se stie ca firmele care iau credite pentru a-si imbunatati performantele pot ca prin respectivele imprumuturi sa realizeze un profit mai mare decat suma pe care le iau sub forma de credite de la o banca. De aceea, un credit accesat de o firma are mai mare sanse sa fie rambursat.

Pe masura ce numarul de credite restante creste, atat populatia cat si bancile pot avea probleme serioase. De aceea, o banca trebuie sa fie mult mai precauta atunci cand acorda imprumuturi pentru a avea certitudinea ca isi recupereaza la timp suma creditata.

Asteptam datele pentru luna septembrie furnizate de catre BNR pentru a vedea daca trendul continua.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More