Plăți Instant prin Transfond pentru prestatorii de servicii

Prestatorii de servicii de plăți au posibilitatea din luna decembrie 2018 să folosească produsul Plăți Instant al Transfond pentru plăți de retail în timp real pentru o sumă de maximum 50.000 lei. Serviciul – care poate fi folosit de către utilizatori finali cum ar fi business-uri, autorități sau consumatori – va putea fi întrebuințat în egală măsură pentru încasări și plăți.


Accesul la această infrastructură aparține atât prestatorilor de servicii de plăți care sunt băncile – membre ale Casei de Compensare Automată a plăților interbancare și IFN-urile autorizate de către banca centrală. Acestea din urmă trebuie să fie membre participante ale Casei de Compensare Automată.


Unele bănci au finalizat deja procedurile finale de pregătire ale acțiunilor interne de conectare la infrastructura respectivă. CEC Bank și Banca Transilvania sunt printre primele instituții de credit gata să introducă acest serviciu în categoria de oferte. BCR se află în stagiul final de pregătire. Alte bănci sunt în curs de integrare, în funcție de strategiile adoptate pentru ofertele specifice de produse bancare oferite clienților.


Avantajul oferit clienților băncilor care sunt parte a acestei infrastructuri este posibilitatea de a opera transferuri interbancare în limita a 49.999 lei pentru fiecare tranzacție. Operațiunea de transfer a banilor în contul beneficiarului durează sub 10 secunde, calculate de la demararea transferului de către partenerul plătitor. Acest serviciu este operațional 24/7.


Potrivit oficialilor bancari, în prima parte a anului în curs, Transfond va lansa și serviciul AliasPay, prin intermediul căruia vor putea fi inițiate plăți prin intermediul dispozitivelor mobile. În acest sens, va putea fi folosit numărul de telefon mobil al beneficiarului, în locul IBAN-ului de cont. Clienții serviciilor de plăți vor putea iniția sau încasa diverse sume, în limita aceluiași plafon de 50.000 lei, fie folosind sistemul Plăți Instant fie prin folosirea de ordine de plată clasice.


Numărul băncilor ce ar putea implementa acest serviciu ar putea crește în cursul lui 2019. Cercetări de piață realizate în ultimele luni au indicat faptul că rapiditatea operațiunilor bancare și “instant payments” sunt servicii de natură să atragă noi clienți ai băncilor.


Astfel, conform rezultatelor unui studiu comandat de NOCASH, iSense Solutions, 76% dintre persoanele intervievate au menționat că o bancă modernă se definește prin rapiditate. 11% dintre aceștia au subliniat că motivul pentru care ar decide transferul contului la o altă bancă ar fi în cazul în care noua bancă ar oferi serviciul de “plăți instant”.


Studiul a fost prezentat oficial în noiembrie anul trecut, cu ocazia conferinței internaționale fintech – Banking 4.0. Cercetarea a fost realizată online, pe un eșantion de 604 persoane, exclusiv din mediul urban, posesoare de carduri cu vârsta de minimum 18 ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More