Luna ianuarie si creditele

Luna ianuarie este o provocare financiara pentru cei mai multi romani. Datorita cheltuielilor care uneori sunt exagerate pentru perioada sarbatorilor de iarna, unii ajung sa nu mai aiba din ce sa traiasca in luna ianuarie. Asa ca, ajung sa acceseze credite nonbancare. Asta daca nu au accesat credite rapide in decembrie, iar acum sunt in incapacitate de plata.

In luna decembrie se constata ca se acceseaza cele mai multe credite cu buletinul. Ele au de multe ori o luna sau doua de gratie, dupa care incep sa se plateasca ratele. Astfel, cei care acceseaza acest tip de credite pot sa treaca mai usor peste luna ianuarie.

E adevarat ca nu e vina romanilor pentru faptul ca veniturile si puterea de cumparare in tara noastra sunt foarte mici. Insa atunci cand cineva se intinde mai mult decat ii e plapuma, dupa cum e zicala din popor. Mai precis, cheltuieste mai mult decat isi permite. Inevitabil, apar si consecintele.

Sumele care provin din imprumuturi, fie ca sunt de la banca sau din credite nonbancare, ele trebuie rambursate cu tot cu dobanzile si comosioanele stipulate in contract. Institutiile financiare nu sunt societati caritabile. Ele ofera imprumuturi cu scopul de a face profit.

Dintre cei care acceseaza credite, foarte putini sunt cei care urmaresc acelasi scop cu bancile. Cei mai multi fac imprumuturi pentru a cumpara pasive.  E vorba de obiecte care nu produc venituri si a caror valoare scade constant din momentul achizitiei.

Faptul ca romanii stau cel mai prost in UE la capitolul educatie financiara se vede cel mai bine prin faptul ca suntem campioni la credite de consum. Cumparam multe pasive si foarte putine active care ne pot face viata mai frumoasa financiar pe termen lung.

De aceea, recomandarea este ca romanii care nu au venituri foarte mari sa isi reduca cheltuielile de sarbatori cat mai mult posibil. Se stie ca atunci se cumpara cele mai multe lucruri inutile si cea mai multa mancare care se arunca la tomberon. Reducand aceste comportament de risipire a banilor se evita problemele financiare specifice lunii ianuarie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More