In Romania, locuintele au devenit foarte accesibile prin credite

Ne aducem aminte cu totii de perioada din 2008, cand locuintele ajungeau la preturi de neimaginat pentru Romania. In paralel, plata unor credite erau si ele un cosmar pentru populatie. In acea perioada s-a ajuns ca in Bucuresti, rata unor credite pentru un apartament cu doua camere sa echivaleze cu trei salarii medii pe economie.

In prezent, salariul mediu al populatiei s-a dublat in comparatie cu perioada respectiva. In schimb, pretul locuintelor a scazut mult fata de anul 2008, cand acestea au atins maximum. Asa s-a ajuns ca, in prezent, cel care acceseaza imprumuturi de la banca pentru achizitia de locuinte sa nu resimta ca o mare povara respectivele credite.

Concret, daca in 2008, rata la banca pentru o locuinta ajungea la 251% din valoarea salariului mediu, azi ea reprezinta sub 60% din aceeasi valoare. Evident ca vorbim de achizitia aceluiasi tip de apartament si in aceeasi zona.

Cu toate acestea, nu putem vorbi de credite rapide sau credite cu buletinul pentru achizitia de locuinte. Genul acesta de credite sunt create doar pentru situatii de urgenta si se poate apela la el, cel mult, cand stim ca o banca ne va acorda credite ipotecare sau imobiliare.

Apeland la credite rapide, putem completa un avans pentru locuinta, insa trebuie sa fim constienti de costurile pe care le presupune.

In aceste conditii, ne putem astepta ca preturile la apartamente sa urmeze un trend ascendent. Motivul este dat de faptul ca cererea este in crestere si nu se mai construiesc la fel de multe blocuri la fel ca in perioada 2008. Daca atunci, multi investitori s-au hazardat sa dezvolte complexe rezidentiale, azi sunt mai precauti.

Cum va evolua piata imobiliara in 2020, ramane de vazut. In orice caz, a accesa credite pe termen lung de la banca pentru achizitia de locuinte poate fi foarte riscant. Faptul ca acum sunt foarte avantajoase nu e o garantie ca vor fi la fel si in urmatorii ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More