Împrumut bancar BEI pentru sprijinirea femeilor antreprenor din România

Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat Garanti Bank România un împrumut în valoare de 22,3 milioane EUR pentru a oferi susținere companiilor românești, se precizează într-un comunicat remis redacției. O sumă de 5 milioane EUR din această sumă este dedicată firmelor conduse de femei. Garanti Bank va contribui la această inițiativă cu alte 5 milioane EUR.


Creditul este acordat parte a unei inițiative a Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa, care are drept scop susținerea mediului antreprenorial.
Un aspect interesant al acestui credit este posibilitatea oferită femeilor active în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderilor cu capitalizare medie de a avea acces la modalități de finanțare.


Una din condițiile accesării acestor împrumuturi, este ca întreprinderile care aplică să fie deținute în proporție de peste 50% de una sau mai multe femei. O altă variantă este ca acestea să fie deținute în proporție de 26% până la 50% de una sau mai multe femei. În cadrul companiilor respective, funcția de director general, director administrativ sau director financiar trebuie să fie deținută de o femeie.


Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat, potrivit sursei citate: „Acest proiect inovator sprijinit de Planul de investiții pentru Europa permite BEI, pentru prima dată în UE, să ofere un împrumut dedicat sprijinirii investițiilor realizate de antreprenoare. Femeile antreprenoare sunt o sursă importantă de dezvoltare economică și pot contribui mai substanțial la creșterea economică dacă au un acces mai bun la finanțare”.
BEI și-a fixat drept obiectiv promovarea egalității de gen și a diversității, ceea ce face ca proiectele finanțate să ofere beneficii întregii comunități. Acesta este primul împrumut al BEI oferit unei țări membre UE cu scopul explicit de a susține femeile active în domeniul afacerilor. Inițiativa este o aplicare a strategiei BEI referitoare la egalitatea de gen și emanciparea economică a femeilor în țările de pe teritoriul UE.


BEI a aprobat Strategia privind egalitatea de gen și emanciparea economică a femeilor în 2016, cu scopul integrării egalității de gen și, în special, a emancipării economice a femeilor în modelul de activitate al BEI vizând activitățile de creditare, finanțare mixtă și consultanță desfășurate în interiorul și în afara UE. Planul de acțiune pentru egalitatea de gen, aprobat în ianuarie 2018, reprezintă ghidul de punere în aplicare a acestei strategii.
Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank a declarat: „Spiritul antreprenorial este un motor important care a contribuit la dezvoltarea economiei românești. Garanti Bank este un susținător activ al antreprenorilor în general și al femeilor antreprenoare în special. Vom continua să fim un partener solid pentru clienții noștri și să oferim cele mai bune opțiuni de finanțare, sprijinind creșterea durabilă. Acest nou parteneriat cu BEI înglobează asistența continuă pentru emanciparea economică a femeilor în România. Suntem încântați să semnăm acest nou acord și să ne reiterăm angajamentul pe termen lung față de comunitatea de afaceri din România”, a declarat CEO Garanti Bank, Ufuk Tandogan.


Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene. Aceasta este instituția de creditare pe termen lung a UE și este singura bancă deținută de statele membre ale Uniunii Europene și care reprezintă interesele acestora. Această instituție financiară pune la dispoziție finanțări pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la obiectivele de politică ale UE.


BEI este cel mai mare debitor și creditor multilateral ca volum al tranzacțiilor, oferind fonduri și expertiză pentru proiecte de investiții solide și viabile, care contribuie la avansarea obiectivelor de politică ale UE. Peste 90 % din activitatea BEI se desfășoară în Europa, banca fiind implicată în egală măsură în sprijinirea politicilor externe și de dezvoltare ale UE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More