Impactul cresterii euro asupra populatiei

Ne apropiem vertiginos catre un euro care e cotat la 4.8 lei, ceea ce este un nou record absolut pe piata valutara din Romania. Cei care isi primesc salariul in euro si traiesc aici, privesc cu entuziasm aceasta crestere. Din pacate, cei mai multi dintre noi ne primim salariile in lei iar aceste cresteri ne afecteaza.

Cel mai ingrijorati sunt romanii care au credite in euro la banca, dar isi iau salariile in lei. Pentru ei devine o povara in plus aceasta cotatie pe care o are euro.

Nu stim cum va afecta piata de credite nonbancare aceasta evolutie valutara, dar ne asteptam ca tot mai multi sa apeleze la credite rapide pentru a supravietui de la o luna la alta. Atata timp cat preturile se raporteaza la euro, ele vor creste in aceasta perioada. Inflatia va creste si ea. In schimb, salariile vor ramane la fel ca acum, in cel mai bun caz.

O astfel de depreciere a leului poate fi consecinta perioadei politice agitate de la noi, care a inclus si alegerea presedintelui. Un alt factor responsabil de aceasta evolutie e cresterea deficitului bugetar care a devenit o traditie la final de an in Romania.

Daca va creste sau nu ROBOR-ul, ramane sa vedem in curand cand BNR va transmite decizia sa pe baza datelor macroeconomice. Ceea ce e cert, e ca in afara firmelor care fac exporturi cotate in euro si a salariatilor platiri in valuta europeana, restul populatiei va fi mai predispusa spre imprumuturi.

Indiferent daca va fi vorba de credite de la banca sau credite rapide, important e ca cel care acceseaza astfel de imprumuturi sa o faca doar atunci cand banii respectivi ii sunt imperios necesari. E indicat ca sa se cunoasca toate detaliile legate de respectivele credite pentru a avea certitudinea ca le va putea rambursa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More