Iei credite inainte de o recesiune sau o criza?

In urma cu cateva luni BNR anunta ca in viitorul apropiat vor exista mai multe credite neperformante. Aceasta situatie presupune dublarea ratei de nerambursare in cazurile de imprumuturi ipotecare.

Pe de alta parte, oficialii de la Banca Nationala a Romaniei estimeaza ca in viitorul apropiat se va mari numarul de credite de consum cu o treime. De obicei, acestea sunt semnale care sunt specifice unei economii care se pregateste sa intre intr-o recesiune sau chiar o criza economica.

De aceea, sfatul pentru populatie si pentru societatile comerciale este sa acceseze cat mai putine credite in perioada imediat urmatoare. Astfel se pot proteja de situatii in care ar putea intra in incapacitate de plata a respectivelor imprumuturi daca apare o eventuala recesiune sau criza.

Cei care acceseaza credite nonbancare sau credite cu buletinul nu sunt atat de afectati de aceste semnale de alarma deoarece aceste tipuri de imprumuturi sunt realizate pe perioade scurte de timp, fiind de maxim 30 de zile in cazul multor credite rapide.

Nu stie nimeni deocamdata daca vom avea in curand o recesiune sau o criza economica, asa cum arata semnalele de alarma trase de BNR. Insa e indicat sa respectam sfaturile primite de la specialisti si sa analizam cat mai bine situatia care ne determina sa dorim sa accesam credite. Daca aceste imprumuturi pot fi evitate, cu atat mai bine.

Educatia financiara ar trebui sa fie o prioritate pentru romanii care acceseaza credite. Ei ar trebui sa inteleaga ca cel mai sanatos e sa iei imprumuturi doar pentru a castiga mai multi bani din investitia realizata. Daca se fac credite pentru bunuri de consum, ele isi pierd valoarea si nu aduc beneficii financiare detinatorului lor. In plus, ele include dobanzile si comisioanele de la banca sau de la firma care a acordat respectivele imprumuturi.

Cu atat mai mult, in perioade tulburi e bine ca populatia sa aiba cat mai putine credite si sume cat mai mici de rambursat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More