Firmele românești, competitive la obținerea de credite

Accesul la finanțare al companiilor românești reprezintă una dintre cele mai puțin presante probleme cu care se confruntă companiile, se arată într-un sondaj al Băncii Naționale.


Acest lucru se explică, în principal prin prisma costurilor de finanțare reduse, dar și ca urmare a reluării la un nivel redus a activității investiționale după încheierea perioade de criză financiară la nivel european și mondial.


Potrivit sondajului, doar 14 la sută dintre firmele intervievate consideră accesul la finanțare ca fiind un impediment în dezvoltarea companiei, acest nivel fiind relativ constant față de sondajul din perioada octombrie 2017 – martie 2018.


Sondajul dat publicității la sfârșitul anului trecut nu prezintă variații considerabile nici în funcție de dimensiunea sau de sectorul de activitate al firmelor. Pe de altă parte, companiile care au înregistrat credite neperformante sunt afectate într-o măsură mult mai mare de acest obstacol, asemănător cifrelor existente în sondajul din anii trecuți.


Rezultatele acestui sondaj confirmă în mare măsură informațiile cuprinse în cel mai recent raport Doing Business realizat de Banca Mondială. Potrivit documentului citat, la nivel regional, România se situează pe cel mai bun loc în regiune în ce privește accesul la finanțare de la instituții financiare și bănci. Această variabilă este evaluată din punct de vedere al ușurinței de a obține un credit.


O altă problemă menționată de firme se referă la procesul de insolvență. Cu toate că numărul firmelor aflate în această situație la finalul lunii septembrie 2018 a rămas în mare măsură neschimbat comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, reprezentanții companiilor sunt de părere că ar fi de dorit îmbunătățiri ale cadrului legislativ aplicabil.


Companiile au menționat că revizuirea mecanismelor de intrare și ieșire de pe piață a firmelor ar putea contribui la sprijinirea spiritului antreprenorial local, precum și la o mai eficientă utilizare a resurselor din economie.


Dobânzile la credite dorite de firme
21% dintre companiile incluse în sondajul BNR au subliniat că rata dobânzii maximă acceptabilă la creditele în lei este de 2,5 la sută. Pentru 11 la sută dintre firme această rată este de 4,5 la sută. Valorile acestea sunt complet diferite, însă de actuala ofertă a costurilor practicate pe piață.


La nivelul lunii septembrie 2018, rata medie a dobânzii la creditele în lei aflate în stoc, contractate de către companiile din România, era de 7,6 la sută. O situație asemănătoare se înregistrează la creditele în euro. Deși în septembrie 2018 rata medie a dobânzii la creditele contractate în euro a fost de 3,3 la sută, 4 la sută dintre companii nu au nimic împotriva unui împrumut cu o rată a dobânzii mai mare de 3 la sută.


Companiile ar prefera, în proporție de 21 la sută, să se împrumute în euro cu o rată a dobânzii de maximum 1,5 la sută, iar 9 la sută dintre companii ar accepta un credit în euro cu o dobândă ce variază între 1,5 și 3 la sută.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More