Educatia financiara in Romania ultimilor 15 ani

Statisticile arata ca Romania se afla pe ultimul loc la educatie financiara in Europa. Acest fapt a facut ca in urma crizei din 2008 foarte romani sa aiba de suferit din cauza ca s-au creditat mult peste capacitatile lor de suportare a riscului, ajungand sa nu mai poata achita ratele la creditele luate. E adevarat ca si bancile au fost vinovate pentru aceasta situatie deoarece au permis oricui si in orice conditii sa se crediteze.


Dupa ce numerosi romani s-au aflat in imposibilitate de plata si multe banci au avut probleme mari in recuperarea datoriilor, lucrurile s-au schimbat in sistemul bancar romanesc. Unii ar putea spune ca bancile au devenit mai zgarcite cu populatia, insa mai corect ar fi sa spunem ca bancile si-au luat masuri suplimentare de precautie.


Accesul mai greu al populatiei la credite si banci este de fapt un mare bine facut oamenilor care luau cu mare usurinta credite pe care nu le puteau plati, acestia ingreunandu-si mult viata din cauza unor decizii proaste luate fara o analiza temeinica. Sa nu uitam ca cele mai multe credite din perioada de dinaintea crizei din 2008 erau luate pentru consum, multa lume cumparand produse care uneori se stricau inainte de a termina sa le plateasca la banca.


Aceasta s-a intamplat tocmai pentru romanii nu aveau o educatie financiara. Cu toate ca in perioada comunista exista cultul economisirii banilor, acest obicei a cam disparut in ultimii 30 de ani. Astfel s-au creat generatii care nu stiu sa isi protejeze banii si sa ii puna sa lucreze pentru ei.


Romanii mai degraba cheltuie inutil pe lucruri care nu le sunt cu adevarat necesare, decat sa puna lunar deoparte un procent de 10% din propriul venit la care sa apeleze doar in situatii de urgenta, scapand astfel de stresul unor imprumuturi bancare sau, mai rau, a unor credite financiare rapide, care au dobanzi si comisioane mult mai mari decat ale institutiilor bancare.


Daca oamenii s-ar obisnui sa depuna intr-un cont o anumita suma lunar, ar avea inclusiv un confort psihic crescut stiind ca orice se intampla, au o suma de bani de care sa se atinga cand au nevoie, si nu trebuie sa imprumute de la nimeni, fie ca e vorba de prieteni, rude sau banci.


Cu toate ca nici o invatatura nu egaleaza lectia pe propria piele, omul are tendinta sa uite usor si, dupa o perioada in care situatia lui financiara se imbunatateste, tinde sa tinteasca din nou la mai mult decat isi permite. Iar pentru a-si indeplini obiectivul, tinde sa apeleze la un nou credit. Acest gen de situatii se intampla cel mai des acolo unde educatia financiara lipseste cu desavarsire.


De aceea, e bine sa invatam sa ne protejam veniturile invatand sa economisim. Indiferent de sumele care ne intra pe cardul de salariu in fiecare luna, un mic procent poate pune fiecare deoparte. Important e sa se formeze acest obicei, chiar daca se incepe cu sume de 10 sau 50 lei. Conteaza formarea obiceiului sanatos. In timp, sumele economisite lunar pot creste, in functie e propriile posibilitati.


O greseala pe care o fac multi dintre cei care spun ca nu reusesc sa economiseasca nimic de la o luna la alta e ca, in loc sa inceapa prin a pune deoparte banii stabiliti pentru economisirea lunara, si apoi sa traiasca cu restul de bani ramasi, acestia incearca sa economiseasca suma cu care raman in buzunar dupa ce fac toate cheltuielile lunare. De cele mai multe ori, gasesc alte intrebuintari acelor bani si ajung sa nu mai economiseasca nici un leu. Daca cineva poate trai fara suma pe care vrea sa o economiseasca, trebuie sa inceapa chiar cu asta inainte de a plati orice alte cheltuieli lunare.


Ar fi util ca educatia financiara sa fie introdusa in scoli inca de la gradinita, asa cum se procedeaza in multe state europene. Dar daca statul nu o face, putem fiecare sa ne educam citind articole si carti de specialitate. Important e sa invatam si sa apelam la credite bancare doar atunci cand avem cu adevarat nevoie de acea suma de bani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More