Dobanzile neschimbate dau curaj oamenilor sa acceseze credite

In conditiile in care constatam ca moneda se depreciaza constant, ajungand la un curs valutar stabilit de BNR (Banca Nationala a Romaniei) de peste 4,76 lei pentru un Euro, accesarea de credite in lei devine tot mai tentanta pentru populatie. Asta cu atat mai mult, cu cat consiliul de administatie a BNR a decis ca rata dobanzii de politica monetara sa ramana neschimbata, aceasta fiind in prezent de 2,50% pe an.

Cei care intentioneaza sa acceseze imprumuturi de la banca sau credite nonbancare e bine sa tina cont si de faptul ca estimarea BNR-ului e ca inflatia sa treaca la finalul anului in curs de maximul prognozat, adica de 3,5%. Cu toate astea, Banca Nationala a Romaniei considera ca rata anuala va fi sub nivelul estimarii anterioare.

Aceste date ar putea oferi concluzii importante celor care acceseaza credite doar dupa ce isi fac calcule financiare ce tin cont si de contextul economic al tarii. Astfel de date analizate corect pot determina anumite persoane sa acceseze imprumuturi de la banca sau credite rapide doar pentru ca stiu ca pot iesi pe plus datorita inflatiei.

Astfel de decizii pot fi riscante atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Conform BNR, principalele riscuri la nivel macro pot fi determinate de politica fiscala din perioadele electorale, razboiul comercial dintre SUA si China, dar si de economia zonei euro care cunoaste o incetinire care a ajuns in unele tari chiar la stadiul de recesiune.

De aceea, e greu de spus daca e sau nu o perioada buna pentru a accesa imprumuturi sau credite rapide. Cei care isi asuma credite, atat in aceasta perioada cat si in orice alta etapa economica, trebuie sa constientizeze ca isi asuma riscuri. Cand risti, trebuie sa accepti ca uneori castigi, alteori pierzi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More