Deficitul bugetar si creditele romanilor

Potrivit Agentiei de Rating Fitch, continua sa existe sansa ca Romania sa nu depaseasca cu mult pragul de 3% la capitolul deficit bugerar. Aceeasta estimare care ne-ar ajuta sa evitam procedura de deficit excesiv se refera de perioada pana la finalul anului 2019. Ea e posibila doar cu masuri economice adaptate nevoilor curente.

In conditiile in care aceeasi agentie estimeaza o reducere a evolutiei activitatii economice in urmatorii doi ani, ne asteptam ca si nivelul veniturilor populatiei sa nu cunoasca o crestere. Daca veniturile raman aceleasi si preturile cresc, atunci populatia se va indrepta mai mult spre imprumuturi de la banca si spre credite rapide.

Aceste credite ar trebui sa fie mai usor accesibile populatiei in conditiile in care creste numarul celor care le acceseaza, insa sa respecte anumite conditii stricte de accesare pentru ca persoanele respective sa nu ajunga in incapacitate de plata.

Ne aducem aminte ca in urma crizei economice din 2008, un procent semnificativ din populatia care avea credite la banca s-a aflat in imposibilitatea de a-si achita respectivele imprumuturi. Astfel, multe persoane au fost nevoite sa acceseze noi credite de refinantare care au crescut si mai mult costurile finale pe care le-au produs respectivele imprumuturi.

Daca nu iti faci deja un fond de rezerva care sa cuprinda minim 10% din veniturile tale, sansele de a ajunge in scurt timp credite de la banca sau credite cu buletinul cresc simtitor. Cand puterea de cumparare scade, omul nu isi reduce cheltuielile, ci acceseaza credite. Iar acestea ii fac viata si mai grea.

Cei care inteleg ca o viata echilibrata nu te destabilizeaza in situatiile economice critice, reusesc sa fie cumpatati si, in loc sa acceseze credite pentru a-si mentine nivelul de trai, accepta sa isi elimine cheltuielile inutile pentru a nu fi nevoiti sa apeleze la imprumuturi de orice tip.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More