De ce unii iau imprumuturi mai scumpe decat altii

O informatie recenta aparuta in mass-media arata ca datoria Romaniei a depasit 100 de miliarde de euro, conform BNR. Tara noastra a accesat doar in perioada ianuarie – iulie 2019 credite externe in valoare de peste 8 miliarde euro, acest lucru insemnand o crestere de aproape 8% a datoriei tarii raportat la 31 decembrie 2018.

Nu stim cum se vor statul roman va restitui sumele imprumutate, asa cum nici nu stim pe ce se duc banii proveniti din aceste credite pe care Romania le acceseaza. Cu toate ca ultimele datorii ale tarii provin din emisiunile de euroobligatiuni si preturile titlurilor de stat, e stiut ca o banca ofera credite mai scumpe celor care prezinta risc mai crescut in a nu putea restitui sumele imprumutate.

Acelasi tip de masura de protectie e folosit si de institutiile financiare nonbancare care ofera imprumuturi. Aceasta e explicatia pentru care cei care acceseaza credite rapide au parte de dobanzi mai mari decat cei care acceseaza imprumuturi de la o banca. In primul caz nu se solicita nici un fel de garantii celui care doreste sa o anumita suma de bani, emitentul imprumutului asumandu-si riscul de a nu-si putea recupera banii. In schimb, o banca solicita garantii care ii permit sa-si recupereze banii in cazul in care solicitantul nu poate sa mai plateasca suma pe care o datoreaza catre banca.

Nu stim cum o sa arate situatia economica a Romaniei in viitorul apropiat, insa putem spune ca, daca fiecare dintre noi vom invata cat mai multe lucruri despre sistemul financiar, se reduc sansele ca pe viitor sa fim nevoiti sa apelam la cele mai scumpe credite.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More