Cum poate influenta sistemul de pensii, accesarea de credite

Tot mai multe voci ale specialistilor atrag atentia ca sistemul de pensii este in pericol sa nu mai poata oferi protectia necesara populatiei. Un astfel de semnal de alarma a venit zilele acestea si din partea ministrului muncii, Violeta Alexandru, iar aceste avertismente influenteaza inclusiv persoanele care au sau acceseaza credite.

Domnia sa recomanda populatiei active a Romaniei sa economiseasca mai mult. Chiar daca ea sugereaza indreptarea populatiei spre pensiile private, Pilonul 2 si 3, pe piata exista multe alte solutii pentru cei care se educa financiar.

Ministrul Muncii sustine ca populatia nu trebuie sa isi faca griji pe termen scurt si mediu, ci doar pe termen lung. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca sunt doar cu 400 mii de persoane mai mult decat numarul celor care primesc pensii.

Pe de alta parte, numarul celor care contribuie la bugetul asigurarilor sociale scade continuu. Natalitatea scazuta si exodul populatiei active sunt principalele cauze.

In aceste conditii, persoanele care intentioneaza sa acceseze credite de la banca pe termen lung trebuie sa ia in calcul faptul ca risca sa nu mai poata achita respectivele imprumuturi. In schimb, cei care acceseaza credite rapide sau credite cu buletinul nu se afla in aceasta situatie deoarece acest tip de imprumuturi se fac pe termen de maxim 30 de zile.

Nu stim ce solutii vor gasi cei responsabili pentru a oferi stabilitate pe termen lung populatiei, dar trebuie sa luam in calcul riscurile pe care ni le asumam atunci cand accesam orice tip de credite.

Daca vorbim de credite nonbancare, trebuie sa tinem cont de faptul ca acestea trebuie achitate intr-un timp scurt, in caz contrar penalizarile sunt foarte mari. Precautia ne scuteste intotdeauna de multe probleme.

Aceasta e cu atat mai valabila cu cat cei care au condus Romania in ultimii 30 de ani nu au luat masuri de precautie pentru a evita problemele mai sus mentionate de ministrul muncii.

De aceea, fiecare din noi trebuie sa fie responsabil in ceea ce priveste viitorul, iar cei care se gandesc sa acceseze orice tip de imprumuturi trebuie sa tina cont si de riscurile sistemului de pensii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More