Cum alegem un credit bancar?

Inainte de a decide ca ai nevoie de un credit bancar, incearca sa vezi daca chiar ai nevoie de banii respectivi. Multi romani se crediteaza cu sume de bani de la banci pentru a achizitiona lucruri de care chiar nu au nevoie si, cel mai grav, ajung sa nici nu poata restitui suma imprumutata.


De aceea, inainte de a ajunge la consilierul bancar pentru a lua un imprumut, incearca sa iti faci o lista cu toate motivele pentru care imprumutul respectiv nu poate fi ocolit. Scrierea intr-un jurnal te ajuta sa iti limpezesti ideile si sa vezi lucrurile mult mai realist.


Daca dupa trei zile inca mai consideri ca ai nevoie de suma respectiva sub forma unui credit bancar, continua sa iti analizezi situatia financiara. Ce surse de venit ai in acest moment si cat de sigure sunt ele pe perioada in care vei avea de restituit banii imprumutati catre institutia bancara care iti ofera suma respectiva de bani. Retine ca banii respectivi nu sunt primiti cadou de la banca si trebuie restituiti alaturi de o dobanda si cateva comisioane.


Presupunand ca ai ajuns la concluzia ca situatia ta nu poate fi rezolvata fara credite si banci, atunci ai mare grija la ce tip de credit alegi. Pe piata bancara exista credite pentru achizitia unei locuinte (din care fac parte Prima Casa, credite ipotecare, credite imobiliare) și credite de consum (descoperiri de cont, carduri de credit, credite de nevoie personale cu sau fara ipoteca).


In categoria creditelor de consum vom gasi cateva subcategorii specifice, cum e cazul celor pentru achizitia unui autoturism, a creditelor de studii, a celor medicale sau creditele pentru achizitia de sisteme pentru incalzire, asta pentru a le mentiona doar pe cele mai cunoscute.


O categorie aparte sunt creditele pentru refinantarea unor credite deja existente, apelul la acest tip de creditare fiind justificat doar cand persoana si-a achitat o parte importanta din credit si se afla in imposibilitatea de restituire a restului sumei imprumutate. In astfel de situatii, banca poate acoperi intregul credit pentru a oferi un alt credit cu o rata mai mica pe o perioada mai lunga de timp. Astfel, persoana creditata depune un efort financiar lunar mai mic.


Cu toate ca banca afiseaza o suma maxima ce poate fi oferita sub forma de credit unei persoane fizice sau juridice, e bine sa se stie ca aceea nu reprezinta suma de bani pe care orice persoana o poate imprumuta.
Suma pe care o banca o poate oferi unui client este in raport cu sursele de venit stabile pe care persoana care doreste imprumutul precum si girantii sai (daca se apeleaza la un credit ce permite apelarea la un girant). Acesta, alaturi de suma maxima pe care se poate plati de fiecare client in parte, este calculata de catre un reprezentant al bancii. Aici se tine cont de limitele impuse de banca dar si de legislatia care este in vigoare la momentul respectiv.


Important e sa nu alegi prima banca pe care o vezi pentru a lua un imprumut. Ca atunci cand mergi la piata pentru a alege legumele si fructele de pe tarabe, si in cazul unui credit bancar mai intai prospectezi piata analizand si comparand ofertele existente. Mai ales ca de decizia pe care o iei depinde soarta ta financiara pe o perioada mai lunga sau mai scurta, in functie de perioada creditarii.


De aceea, atunci cand analizezi ofertele, e bine sa compari DAE (Dobanda Anuala Efectiva) cat si comisioanele pe care le presupune creditul respectiv. Comparatia trebuie facuta exact in aceleasi conditii de creditare, suma, perioada si tip credit. E bine sa stiti ca bancile pot percepe diverse comisioane suplimentare neincluse in DAE deoarece se taxeaza clientul numai atunci cand solicita anumite servicii suplimentare. De aceea, e bine sa se intrebe la banca despre costurile pe care le presupune orice serviciu suplimentar pe care banca il pune la dispozitia clientului.


Un alt detaliu important e comisionul de rambursare anticipata a unui credit. Cu toate ca multi au auzit de faptul ca nu se mai platesc astfel de comisioane, e bine sa se stie ca exista unele tipuri de credite care mai pastreaza astfel de comisioane. E cazul creditelor cu dobanda fixa, de exemplu. De aceea, orice persoana care ia un credit bancar trebuie sa puna absolut toate intrebarile la care are nedumeriri inainte de a semna contractul de creditare.


In concluzie, creditele bancare pot fi utile in multe situatii din viata noastra dar ele trebuie alese cu mare precautie si cunoscand cat mai multe detalii pentru ca creditul sa nu devina o povara.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More