Creditul bancar si visul antreprenorial

Toti avem in viata vise si obiective. Daca cele sufletesti nu costa bani si sunt la indemana oricui, cele materiale depind de posibilitatile financiare pe care le avem. Unii reusesc sa si le indeplineasca foarte usor, altii mult mai greu, indiferent daca e vorba de cele sufletesti sau de cele materiale. Cred ca peste 90% dintre noi isi doresc sa fie proprii lor patroni, sa nu trebuiasca sa ascultele indicatiile si cerintele nimanui si sa fie independenti financiar.

Avem tendinta sa credem ca obiectivele sufletesti depind de mentalitatea pe care o avem, iar cele materiale depind de conjunctura, familie, salariu si alti factori externi. De multe ori e chiar asa, dar asta e tot din vina mentalitatii noastre.

Stiu ca suna ciudat si e greu de crezut ca indeplinirea viselor si obiectivelor financiare depinde de mentalitatea noastra, de aceea voi incerca in cele de urmeaza sa fiu mai explicit. Cele mai multe probleme din viata omului apar atunci cand vrea sa aiba mai mult decat stie ca isi permite. De aceea, atunci cand isi doreste ceva in mod insistent si nu are suma necesara achizitiei, stie ca are o solutie magica salvatoare. Apeleaza la credite si banci, iar problema sa este rezolvata.

Din pacate, chiar de atunci apar adevaratele probleme, iar pentru ele nu poate acuza banca care l-a imprumutat cu suma pe care chiar el cerut-o. Insa e mai simplu sa te plangi si sa gasesti vinovati in afara ta decat sa accepti ca ai gresit. Dar de ce e creditul o problema si nu o salvare? Pentru ca atunci cand folosesti o suma ce nu iti apartine si pentru care platesti dobanda si comisioane, iti pierzi independenta pe o perioada de timp. Cineva spunea ca libertatea ti-o cumperi cu banul jos, nu cu bani imprumutati din banca.

De exemplu, atunci cand te-ai imprumutat de la banca cu o suma de bani, nu prea poti visa la a incepe propria afacere parasind locul de munca actual. Orice afacere aflata la inceput asigura cu greu necesarul financiar pentru a avea siguranta ca vei putea achita lunar ratele la banca si vei putea trai la nivelul pe care il aveai cu un venit constant fix ca angajat. De aceea, vom vedea putine initiative antreprenoriale in randul celor care au credite bancare.

Cei care vor sa devina independenti financiar trebuie intai de toate sa stea departe de credite si, in schimb, sa inceapa sa economiseasca. Cand nu ai aceasta deprindere, mai intai trebuie schimbata mentalitatea. Ne-am invatat sa fim consumatori si ne cheltuim de cele mai multe ori banii pe lucruri inutile. Consumatorii vor fi intotdeauna saraci. Cei care vor sa fie antreprenori invata sa aiba grija de banul pe care il au. Economisesc si pun banul sa lucreze pentru ei.

Bancile au in prezent numeroase optiuni pentru cei care doresc sa isi puna banii la lucru. Important e sa inveti sa economisesti. Stiu ca multi considera imposibil sa faci asta in zilele noastre, dar de obicei ne spun asta cei care nu rezista tentatiei de a-si lua prin credit cel mai nou model de laptop sau telefon mobil de pe piata. E normal sa pui un ban deoparte in astfel de conditii, dar aici e punctul din care cei mai multi trebuie sa inceapa sa isi schimbe mentalitatea daca vor sa devina independenti financiar.

Cu o mentalitate de persoana invata sa economiseasca se pot face in curand si primii bani necesari indeplinirii visului antreprenorial. Tot mai multe persoane dovedesc ca se pot incepe mici afaceri cu sume modice de bani, pasiune si multa munca. Acestea insa nu vor prospera sau rezista in timp daca nu exista educatia economisirii banilor.

De aceea, primul pas pe care trebuie sa-l faca cineva care viseaza la a fi independent financiar si chiar antreprenor este sa invete sa stea departe de credite bancare si cheltuieli inutile, si apoi sa economiseasca. Formandu-si aceste obiceiuri, intr-un timp mai scurt decat isi inchipuie isi poate vedea visele si obiectivele materiale realizate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More