Credite bancare pentru românii din străinătate

Deseori, românii care sunt la muncă în străinătate se plâng de problemele pe care le au atunci când aplică pentru obținerea unui credit. Faptul că nu mai dețin un domiciliu stabil în România este frecvent un motiv suficient pentru bănci pentru a refuza unei persoane care rămâne totuși cetățean al acestei țări, și uneori contribuie semnificativ la bugetul țării prin intermediul sumelor trimise regulat înapoi acasă la familie.


În ultima perioadă de timp, mai multe bănci românești au introdus oportunități de credite pentru românii care trăiesc în străinătate. Creditele pot fi oferite de bănci dacă anumite condiții sunt respectate. De exemplu, un co-debitor cu domiciliul stabil și un loc de muncă în România va trebui să garanteze contractul. Aceasta presupune obligația plății creditului în condițiile în care titularul se află în imposibilitatea de plată. Unele bănci care oferă credite pentru românii din afara granițelor pot solicita garantarea împrumutului cu un imobil.
Următoarele bănci țin cont de veniturile din străinătate pentru acordarea unui credit: Banca Feroviară, BRD, CEC Bank, Banca Transilvania, Unicredit și Bancpost.

Condiții de creditare
În cele ce urmează vom prezenta pe scurt condițiile de creditare impuse de diferite bănci.
Obținerea unui credit de la BRD impune respectarea următoarelor condiții:

  • venit net de minimum 500 RON;
  • o vechime totală pe piața muncii de doi ani, și o vechime de 1 an la actualul loc de muncă;
  • un co-împrumutat ( pot fi părinți, soț sau soție, rude sau afini până la gradul IV) care au venituri stabile în România. Aceștia vor trebui să fie în măsură să acopere 130% din suma lunară care trebuie returnată;
  • Un grad de minimum 154% de acoperire cu garanții.
    Banca Transilvania oferă doar credite imobiliare sau de nevoi personale. Acestea vor trebui garante cu imobile, și pot fi acordate doar dacă va fi prezentat un co-debitor cu venituri fixe și domiciliu în România. Acesta nu trebuie să fie neapărat un membru al familiei.
    CEC Bank, la rândul său, acceptă ca parte a documentației pentru obținerea unui credit veniturile salariale realizate în străinătate, fără a impune un co-debitor. Condiția este garantarea creditului cu o ipotecă imobiliară. Pentru a aplica la un credit, este nevoie de o vechime de cel puțin un an, din care 6 luni la ultimul loc de muncă.

Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 3,8 milioane de români muncesc în prezent în străinătate, în special în țări de pe teritoriul Uniunii Europene cum ar fi Italia, Germania, Marea Britanie, Franța, Spania, Austria sau Belgia. Neoficial, numărul lor ar putea fi mult mai mare. Geografic, cei mai mulți dintre aceștia provin din zonele dezavantajate economic, în special din Moldova. Printre acestea, județul Neamț înregistrează o rată de 11% cetățeni la muncă în străinătate, urmat de Bacău, cu 9%, Suceava și Bistrița cu 8%.


Transferurile personale de bani din străinătate operate de români în 2015 erau de 2,1 miliarde euro, potrivit statisticilor Eurostat privind volumul de transferuri personale înregistrate în rândul țărilor Uniunii Europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More