Comertul din Romania are cea mai mare crestere din UE

Conform stirilor aparute in presa economica, România a inregistrat cel mai mare salt al comertului din cadrul tarilor membre ale UE, acesta avand o crestere de 7,4%. Aceasta stire compara datele economiei romanesti din august 2018 cu cele din august 2018.

Pe locurile urmatoare se claseaza Malta si Ungaria, in timp ce cele mai mari scaderi ale comertului au fost inregistrate in Slovacia (3%) si Luxemburg (1,5%). Per ansamblu, in UE s-a inregistrat o crestere cu 2,5% a comertului.

Desi la prima vedere aceasta informatie ar trebui sa ne bucure, aceasta clasare de top a Romaniei nu inseamna decat ca noi consumam mai mult. Iar asta inseamna ca, in loc sa economisim, faptul ca avem mai multi bani ne determina sa cheltuim mai mult.

Nu stim cat din acest consum nu e realizat prin credite, stiindu-se ca romanii adora sa faca imprumuturi pentru achizitii. Se stie ca exista un segment needucat care apeleaza la credite cu buletinul pentru a achizitiona bunuri personale, unele inutile. De aceea, ar fi util sa avem toate datele necesare inainte sa corelam cresterea comertului din Romania cu cresterea nivelului de trai.

Chiar daca in Luxemburg a scazut comertul, nu trebuie sa uitam ca acolo se castiga printre cele mai mari salarii din Europa, fiind si tara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din UE. Suntem pe ultimul loc in Europa la educatie financiara, asa ca romanii ar trebui sa invete sa apeleze cat mai putin la imprumuturi de la banca si la credite rapide pentru achizitii de bunuri inainte de a se lauda cu cea mai mare crestere a comertului din UE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More