Ce trend vor avea dobanzile la credite in viitorul apropiat

Un analist financiar din Romania, al carui nume nu-l voi face public, se intreba daca sunt sanse ca dobanzile BNR la credite si la imprumuturi sa creasca in viitoarea recesiune. Cei mai multi specialisti in economie ar spune ca e o mare ineptie pentru ca, in mod obisnuit, tendita marilor banci in astfel de perioade este de a scadea dobanzile. Banca ia decizia asta sa imbunatateasca economia sa iasa din nebuloasa in care sa afla printr-o finantare mai avantajoasa.

E normal ca in recesiune, investitorii sa aiba o aversiune fata de risc. In contextul in care mare parte din economia romaneasca depinde de banii pe care ii ruleaza investitorii in economia noastra, e posibil ca acestia sa faca retrageri masive de capital. Un astfel de fenomen poate duce usor la deprecierea leului.

In majoritatea situatiilor asemanatoare, inclusiv in criza din 2008, BNR-ul a crescut dobanzile, chiar daca marile banci mondiale le-au scazut. Scopul a fost de a reduce cat mai mult socul asupra populatiei, in conditiile in care cursul valutar stabil era mentinut artificial, prin infuzie de capital.

Nu stim cand va exista o noua recesiune in tara noastra si cum va arata ea. Stim doar ca cele mai puternice economii europene se aprope de ea si ca noi avem o economie subreda. Insa nimeni nu poate sti ce tip de credite vor fi mai avantajoase pentru populatie pe viitor. Ramane de vazut si cum vor rezista pe piata in recesiune acele firme care ofera credite nonbancare, cunoscute si sub numele de credite rapide.

Important pentru populatie e sa profite de perioada in care se mai pot pune bani deoparte, creandu-si un fond de rezerva la care sa poata apela atunci cand va veni recesiunea si veniturile lor vor avea toate sansele sa scada.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More