Ce se intampla cu creditele intr-un an electoral

Se stie ca in Romania, in fiecare an electoral cu importanta majora pentru interesele partidelor, clasa politica nu se angreneaza in masuri economice drastice. Motivul e ca acestea pot afecta pe termen scurt populatia si astfel pierd voturi.

Cu toate ca de multe ori se impun decizii care pot creste nivelul economiei pe termen mediu si lung, politicienii iau masuri populiste pentru a castiga voturi. Acestea au o implicatie si pe piata de credite.

Indiferent ca vorbim de imprumuturi de la banca sau de credite rapide, ele sunt influentate de starea economica a tarii, dar si a populatiei. Daca se acorda mariri de salarii, pensii si alocatii, iar ele nu pot fi acoperite de veniturile pe care le produce economia tarii, politicienii acceseaza imprumuturi de la o banca din tara sau strainatate.

Se stie ca romanii sunt pe ultimele locuri la educatie financiara. De aceea, veniturile suplimentare pe care populatia le obtine in aceste perioade, nu se transforma in investitii, ci in bunuri de consum.

De multe ori, atunci cand cresc veniturile, creste si numarul de credite de la banca sau credite cu buletinul pe care populatia le face.

Cum majoritatea acestor bunuri sunt produse in afara tarii, tot acolo ajung si profiturile celor care le produc. In aceste conditii, politicienii ajuta mai degraba producatorii acestor bunuri decat populatia care acceseaza credite pentru a le obtine.

Dupa ce alegerile trec si apele se limpezesc, de multe ori apar si masurile economice de care tara are nevoie. In aceste conditii, cei care au credite de la banca pot sa ajunga sa isi achite mai greu respectivele imprumuturi. In schimb, cei care acceaza credite nonbancare, care sunt acordate pentru o perioada scurta, de aproximativ 30 de zile, nu au astfel de probleme.

De aceea, in anii electorali populatia trebuie sa fie mai precauta cand e vorba de credite pe termen lung.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More