Ce are de castigat omul de rand din intrarea Romaniei in piata emergenta?

Saptamana aceasta a avut loc o decizie istorica pentru bursa din Romania. Trecerea de stadiul de piata de frontiera (categoria a III-a), la cea de piata emergenta (categoria a II-a) ofera o mare sansa economiei romanesti sa primeasca mai multi investitori mari pe bursa.

Chiar daca decizia luata de Agenția de evaluare financiară FTSE Russell intra in vigoare abia din septembrie 2020, intrarea Romaniei in randul tarilor din piata emergenta secundara transmite mesajul celor din jur ca economia tarii e stabila si ca veniturile populatiei sunt in crestere, chiar daca acestea nu ating nivelul mediu din tarile UE.

Actualmente, pe piata bursiera mondiala exista doar 24 de piete emergente, dintre care fac parte tari precum China, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Taiwan, Filipine, Brazilia, Cehia, Ungaria, Polonia, Rusia si altele. Toate aceste 24 de piete emergente pe care cei care investesc la bursa le gasesc sub forma indexului MSCI reprezinta in prezent 30% din piata bursiera mondiala.

In ce mod poate influenta intrarea Romaniei in piata emergenta o persoana de rand, care nu are nicio treaba cu bursa si care are credite? Daca piata bursiera va beneficia de investitii ale marilor fonduri din lume care pana in prezent nu aveau voie sa intre pe piata romaneasca deoarece era o piata de risc crescut, acum avem sansa sa beneficiem de intrari mari de capital pe bursa.

Asta se traduce pentru populatie intr-o perspectiva mai mare de a avea companii care se dezvolta si care pot genera venituri mai mari, putand sa creasca inclusiv nivelul de salarizare al populatiei. In acest caz, populatia poate sa-si acopere mai usor si mai rapid creditele de la banca si sa fie nevoita mai rar sa apeleze la credite doar cu buletinul.

Rezultatele finale depind de modul cum vor gestiona atat guvernul cat si populatia veniturile suplimentare la care acestea ar putea avea acces.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More