Bancile reduc creditele pentru locuinte

Bancile din Romania au anuntat ca s-au redus foarte mult creditele acordate populatiei pentru achizitia de locuinte. Cresterea pretului pe care l-au inregistrat imobiliarele in ultima perioada de timp a determinat reducerea numarului persoanelor care s-au incadrat in conditiile cerute de banca pentru imprumuturi. In acelasi timp a crescut numarul de credite de consum acordate populatiei, aici intrand si acele credite rapide, cunoscute de populatie sub numele de credite cu buletinul.

Aceste date furnizate de catre BNR le-a luat prin surprindere pe creatorii de produse financiare pentru populatie. E adevarat ca si gradul maxim de indatorare admis a scazut cu trei procente, ceea ce a dus la o limitare a accesului la creditele imobiliare.

In acelasi timp, s-a constata ca a scazut numarul de solicitari respinse pentru acordarea unui credit de consum. Pe viitorul apropiat, institutiile financiare care acorda imprumuturi catre populatie se asteapta ca creditele de consum sa pastreze ritmul de crestere.

Insa trebuie sa nu uitam ca toate trendurile economico-financiare sunt influentate de psihologia maselor. Cand oamenii au mai multi bani, cheltuie mai mult. De aceea, ei si vor mai multi bani, iar pentru asta, unii iau credite mai mari din banca.

Acest fenomen s-a intalnit si inaintea crizei din 2008, cand insa bancile au fost mult mai permisive cu populatia si au acordat imprumuturi cu mai mare usurinta decat in prezent. De aceea, sansele ca cei care iau credite in prezent sa treaca prin tragedia de la criza anterioara sunt mai reduse, cel putin din punct de vedere teoretic.

De aceea, semnalele din piata legate de cresterea preturilor la imobile e foarte posibil sa nu aiba un efect asupra populatiei, piata reglandu-se in contextul cererii si ofertei. Daca populatia nu se indatoreaza excesiv prin credite, ea nu e afectata atat de mult de o recesiune sau o criza economica precum in urma cu 10 ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More