Bancile din Romania au avut profituri mari in 2019

BNR a anuntat ca bancile din Romania au avut cresteri mari de profit in primele 9 luni ale anului 2019. Cifrele pentru tot anul vor fi disponibile abia la inceputul anului viitor. De la inceputul anului au crescut constant numarul creditelor oferite populatiei.

Pe de alta parte, au crescut si veniturile nete din dobanzi. Cum o banca traieste din credite, fiind cea mai importanta sursa de profit, aceste cresteri s-au resimtit in conturile insitutiilor financiare.

O alta miscare inteligenta, desi nu foarte corecta, a bancilor a fost de a nu creste in acelasi timp si ritm dobanzile la depozite. Asta a facut ca profitul sa creasca cu 14,2% in comparatie cu perioada identica a anului trecut.

BNR a confirmat ca se acorda tot mai multe credite. Nu s-au oferit date si despre institutiile financiare ce acorda credite nonbancare, dar se presupune ca ele respecta, in mare aceeleasi tendinte. Banca Nationala a Romaniei mentioannd ca in primele noua luni a crescut numarul de credite cu 7,7%.

Faptul ca romanii iau imprumuturi, iar economia tarii a crescut cu 4.1% in primele noua luni ale anului, sunt semne care trebuie interpretate corect de cei care doresc sa acceseze credite pe termen lung.

Se stie ca atunci cand o banca devine mai prietenoasa cu clientii, in sensul ca le acorda mai usor imprumuturi, poate urma o perioada de criza care sa duca la cresterea ROBOR si a dobanzilor.

Cu toate ca multi se tem de credite rapide, ele pot fi mai sigure pentru populatie deoarece se acorda pe termen foarte scurt, de maxim 30 de zile. In acest timp nu pot exista schimbari macroeconomice care sa afecteze predictiile financiare ale unei persoane.

In schimb, la credite accesate pe 20-30 de ani, riscurile sunt mai mari tocmai pentru ca nimeni nu poate prevedea situatia financiara pe o perioada atat de lunga.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More